SVM Consulting Engineers
SVM Consulting Engineers
01442 869369 01442 869369

V&A Members' Lounge

View project information


The V&A’s new Members’ Lounge is a flexible, contemporary space for their growing membership.  The lounge is housed in a building designed by Sir Aston Webb in 1899, and many of the original features are still in situ. The completed lounge includes general and private dining spaces, study areas and a full catering kitchen.

We were appointed to develop a sensitive design solution which enables the mechanical, electrical and public health services to be carefully installed into this Grade I listed space.  A glazed roof runs almost the full length of the lounge, and so we undertook detailed modelling and thermal analysis to create a solution that mitigates excess solar gain/heat loss during peak weather periods.

Our designs comprised passive ventilation to the lounge, with an efficient air-source heat pump to provide heating and cooling as required.  Additional lighting has been applied to the ceiling, rather than recessed, to minimise the impact on the listed building fabric.  The raised floor structure means all service runs can pass unobtrusively beneath the new floor in the void.  Roof-mounted fresh air supply and extract fans supply the higher volume ventilation required by the kitchens.

On 16th May 2018, the Members' Lounge project won a RIBA 2018 award in the Regional-London category.


CLIENT:  V&A Museum

Contact us

Chiltern House, 184 High Street, Berkhamsted, Hertfordshire, HP4 3AP
Tel: 01442 869369

Associated Offices in:

Birmingham

Ireland