SVM Consulting Engineers
SVM Consulting Engineers
01442 869 369 01442 869 369
svm@svm.co.uk

Natural History Museum: Waterhouse Gallery

View project information


The Waterhouse Gallery, located to the east of the main Hintze Hall, is the museum’s main gallery for showcasing temporary displays such as the Wildlife Photographer of the Year exhibition.  This 800m2 space is made up of two zones; the main, larger gallery and a narrow ancillary gallery.  

We were appointed to provide mechanical and electrical designs to refurbish the gallery, enabling it to host more sophisticated exhibitions.  

As well as modifications to the existing refurbished air plant, our designs include a new chiller and environmental control plant to provide better conditions for the exhibits. These designs were informed by our early review of the heat loads within the gallery.  The ventilation system is fitted with mixed-use modes to allow closer environmental control when needed, or more simple low energy ventilation when environmental conditions are less important.  

We provided detailed designs for new power and data installations.  A new ‘plug-and-play’ style electrical system enables greater flexibility of layout whilst reducing the amount of time required to set-up and dismantle exhibitions.


CLIENT:  Natural History Museum

 

Contact us

SVM Head Office

Chiltern House, 184 High Street
Berkhamsted, Hertfordshire, HP4 3AP

Tel: 01442 869369
Email: svm@svm.co.uk

SVM Edinburgh Office

The Matrix, 64 Newhaven Road
Edinburgh, EH6 5QB

Tel: 0131 554 3666
Email: svm@svm.co.uk

Associated Offices in:

Birmingham

Ireland